fredag 16. mars 2012

The boy in the striped pajamas
Dette er en veldig lærerik og trist bok, som ble laget av ”John Boyne”.
I denne boken får du høre mye om, hvordan jødene arbeidet og bodde i konsentrasjonsleiren under krigen. Grunnen til at jødene ble fanget var at, Adolf Hitler ikke likte jøder, og sa at de var som små krypdyr, som ødela verden.

Denne boken handler om en sterk historie under 2.verdenskrig. Hovedpersonen er Bruno på 8-9 år, som må flytte fra det fine huset i Berlin, til et stygt hus i Polen der jødene blir holdt i konsentrasjonsleiren.

Faren til Bruno, er sjefen(under Hitler) over soldatene, som plager jødene. Grunnen til at Bruno og familien må flytte er på grunn av Ralf (faren til Bruno) må flytte.

Bruno mimrer en del i denne boken, og vi får høre en del tilbakeblikk på livet før han flyttet. En dag når Bruno vil ut og utforske, går han ut bak huset til et skur og klatrer ut av det. Han går videre inn i skogen, til et gisselgjerde. Han følger gisselgjerdet til han stopper opp og ser en skitten gutt som sitter og ser rett ned i bakken.

Gutten har på seg en stripete drakt, eller en pyjamas som Bruno vil kalle det. Gutten og Bruno, selv om ikke han får lov til å dra til han.

Noe de ikke vet er at på konsentrasjonsleiren brenner de jødene inne i et gasskammer.

En dag sitter gutten på det samme stedet med hodet ned i bakken, med et slått ansikt. Gutten kan ikke finne pappaen sin, og spør om Bruno kan være med og hjelpe ham å finne faren.

Bruno bestemmer seg for å hjelpe gutten, og neste dag går Bruno under gjerdet, som skiller de to guttene, og går videre og leiter.

Etter hvert når de har leitet, kommer det noen soldater, som tvinger guttene og noen andre jøder til å gå i flokk til en liten hule.

Når de har kommet inn i hulet, skal de ta av seg klærne, og blir presset inntil hverandre. Plutselig blir alt svart for dem, og faren til Bruno skjønner til slutt at han har gasset gutten til døden.

Faren finner det ut ved at de ikke finner Bruno i huset og skjønner at han har gått ut av skuret mot gjerdet. Han kommer inn og løper til gasskammeret og ser at Bruno er død.

Dette er en rørende og veldig STERK historie om hvordan det var å leve under 2. verdenskrig.

Anbefales stert!

Skrevet av Vilde S

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar